čtvrtek 17. března 2016

PROSTĚ NEJMILEJŠÍ NA SVĚTĚ



Starat se o nemocného autíka bývá náročné, o tom už jsem psala. Ale ta fáze, kdy se dítku trochu uleví, ale zároveň ještě může odpočívat a režim se ještě nevrátil do té běžné rutiny, ta je milá. Obzvlášť když máte to štěstí a můžete u toho být a nemusíte do práce (díky, drahá kolegyně:-).

Kubík dnes očividně překračuje hranici nemoc – zdraví. Je milý tak, až se to nedá povědět! Ráno se vzbudil s úsměvem na rtech po celých 12 hodinách spánku, díkybohu už bez teploty. Největší ranní zábavou se dnes stalo oblékání. Není neběžné, že se děti rády prohlíží v zrcadle. A ano, i náš chlapeček je slušný narcis. Nejdřív se ochotně svlékl a pak se producíroval před zrcadlem. Následně pohrdnul mnou připravenými trenýrkami a nadiktoval si, že chce SLIPY! Bylo mi to divné, ale pak mi to docvaklo. Jedné rodině, která se s autismem u syna sotva seznámila, jsem připravila materiály, které by je mohly inspirovat. Neboli co pomohlo nám. Na hromádce se ocitly mimo jiné i dávné vizualizace z období odstraňování plen. A tam byly. SLIPY. Měl sérii na celý týden, všechny měly nápis dne na přední části. A jak to viděl, tak je chtěl. Šel do skříně a hledal. Tak jsem mu vysvětlovala, že to byly slipy pro mimi, ale že on už je TÁÁÁÁK VELIKÝ. A Kubík tu klasickou slovní hříčku s rukama až do stropu ve svých skoro šesti letech začal neúnavně ukazovat. A hrozně ho to bavilo:-)

Nakonec si vybral jiné slipy (ještěže jsme nějaké měli). Možnost volit si oblečení ho očividně nadchla, takže jakmile jsem mu podala triko, šel místo toho (velmi samostatně, a to se cení) do šuplíku, kde si vyndal jiné, pruhované, jehož oblibu dal najevo veselým zvonivým „Jéééé!“ Ve finále už se mnou laškoval při obouvání ponožek a schválně si nedával pozor na to, kde je pata, abych mu mohla říct to vtipné vytoužené TY LUMPE! Ostatně proto mi už nechce trénovat slovo mýdlo. Z toho se ochotně stalo nýdlo, aby chlapečkovi zaznělo právě TY LUMPE! Bezpečí stejné repliky mu naprosto typicky autisticky prostě dělá dobře.

Tancovali jsme spolu, povídali, hráli na piano, dělali strukturované úkoly. Zasvítilo slunce a všechno, ale úplně všechno, je rázem veselejší. Pro radost jsme si spolu upekli buchtu. Zdravou, špaldovou. A pak, po všech těch výkonech, si lehnul a v minutě usnul. 

No a teď spí a je prostě...prostě nejmilejší na světě!:-)


Žádné komentáře:

Okomentovat