neděle 18. prosince 2016

NEVIDĚT HENDIKEP



Přemýšlím nad tím, jestli je vůbec možné, aby rodič autistického dítěte přestal vnímat ten hendikep. Jestli se dokáže někdo natolik obrnit, aby bral své dítě prostě TAKOVÉ a nestýskal si nad tím, co je jinak a třeba špatně. Je jasné, že zpočátku je tohle prostě absolutně nemožné. Čelit diagnóze a smiřovat se s tím, co se už nikdy nezmění, je těžké a logicky se od toho oprostit nejde. 

Jak je to ale v době, kdy máte za sebou už pár let péče o autistu a řadu naprosto netypických problémů a situací dokážete řešit relativně v klidu a mechanicky, a to i přesto, že každá ta situace je tak trochu jiná a ty mechanismy jsou nutně různé. Dokáže se člověk oprostit od rozdílnosti? Nevnímat ji, nevidět ji tak zřetelně?

Strašně by mě zajímalo, jak to mají jiní auti rodiče. Sama za sebe dnes říkám, že to nejde. Ani po těch pomalu pěti letech stavby hroší kůže. Hroší kůže je nutná k přežití. Ale stejně to nestačí. Jak dlouho dokáže člověk hledět na své pištící dítě, které chodí sem a tam, přehrává si scénáře, které neznáme? Na dítě, které má zase zavřené uši a svůj hlásek používá často ke křiku. Které z neporozumění a nepochopení dostává afekt s krokodýlími slzami, kterým nejde rozumět, protože příčinu neodhalíte. Protože vám ji dítě neřekne. A teď to vynásobte. Jak dlouho se dokáže rodič dívat na své dítě, které tohle provádí a zároveň je vedle něj dítě podstatně mladší, zdravé a velmi zdatné? Které si hraje typické dětské hry, nekřičí, reaguje na jakoukoliv výzvu a je prostě jedním slovem k sežrání? 

Nemusíte to chtít, a přesto vás to začne bolet. Hendikep vám přímo křičí do tváře a vy se cítíte jen unavení. Nepřestáváte milovat svého autíka. Ale ty staré pocity křivdy a nespravedlnosti jsou zpátky a nejde to utišit. 

Přemýšlela jsem nějakou chvíli nad tím, jestli tohle napíšu. Není to žádná adventní pohoda a rodiče onoho zdravého dítěte z toho snad můžou mít smíšené pocity. Ale dnes jsem to potřebovala. Je to moje terapie a třeba vyslovuju něco, co zažívají i jiní rodiče a je těžké to říct. Těm můžu vzkázat „JSME V TOM SPOLU.“ A rodičům zdravých dětí snad jen toto: „Mějte prosím pochopení. Je to dennodenní boj. Ale nechci o vás přijít.“


Žádné komentáře:

Okomentovat