středa 5. října 2016

TAKOVÝ, JAKÝ JE



Události posledních dní dnes totálně přehlušila nová skutečnost. Kubíkovi se viklá první mléčný zub. A v tuto chvíli jen doufám, že v noci nevypadne a on ho nepolkne:-)

Byl zábavný. Pořád si ho viklal a bylo vidět, že to chce „řešit“, ale na otázku, zda ten zub vytáhneme, následovalo vždy rozhodné a hysterické NÉÉÉÉÉ!!! Na zoubkovou vílu jsem se ho dostat nepokoušela, jelikož tuším, že by to byla slabá motivace a dost možná k nepochopení.

Ale celé mi to připomíná to, co se prolíná zářím, posledními týdny. Je to už velký kluk. Už za rok jde do školy a jeho pokroky v současné době dosahují nebývalých rozměrů. Rozpovídal se a našel si nové kamarády, S NIMIŽ si povídá (!) a hraje. Několik rekordů v jedné větě...:-)

Najednou jako by přeskočil nějakou pomyslnou čáru, něco dosedlo, kam mělo...a on hrozně moc rozumí, co mu říkáme. Chápe slova, věty, začíná chápat emoce. Přestal s agresí, naopak je vřelý, komunikativní, přátelský. Je s ním zábava, ohromná legrace. Je trpělivější, klidnější a prokazuje náramnou kreativitu ve hře. Sdílí s námi úspěchy, radosti i smutek; sám verbálně vybízí ke kontaktu!

Navíc, návštěvu u psychiatra zvládl výborně, i přes tradičně těžší vstupní podmínky. Půlhodinové čekání, červený koberec, zakázané zóny. Ustál to. A byl pochválen. Doktor chválil jeho i nás za celkový přístup.

Najednou mám pocit, že jsme všichni poskočili o míle dál. Že se s tím vším rveme dobře, nebo nejlíp, jak dovedeme...a že to někam vede. To je hrozně velká úleva, moct si tohle aspoň někdy říct.

Vždycky jsem na něj byla pyšná. A dnes dvojnásob. Je to už velký kluk a je to statečný kluk a v našich očích je ohromně silný. Silnější než my. Už nevím, jestli bych chtěla, aby byl jiný, zdravý... přestože asi teď zažívám něco, co rodiče běžných dětí třeba ve věku tří let.

Náš syn je skvělý takový, jaký je. Říkáme mu to každý den a já věřím, že tomu rozumí a že to ví. Myslím, že bez toho by se totiž nepohnul dál.



Žádné komentáře:

Okomentovat