sobota 5. srpna 2017

O TRPĚLIVOSTI A SÍLE



Dnes večer jsem vnímala svého muže v řešení konfliktu s Kubou. Trvalo zhruba patnáct minut dostat ho do koupelny na čištění zubů a následné uložení do postele. Nevím, z čeho pramenil ten náhlý odpor, ale syn běhal po bytě, ječel, bouchal dveřmi a vyloženě se schovával. Můj muž byl klidný, mluvil s ním hezky, motivoval ho, citlivě vedl, ale stejně nic nefungovalo. Já se pokoušela si číst, ale nešlo se soustředit. Řídíme se dohodou, že nevstupujeme druhému do konfliktu, a tak nezbývalo než čekat, jak to dopadne.

Když jeho úprk nabral paradoxně směr koupelna, sám se trochu zklidnil. Najednou bylo slyšet zubní kartáček a z koupelny vyšel usměvavý chlapeček. Slyšela jsem ty dva, jak se usmiřují a jak je náhle všechno v pořádku. 

Říkám si, kolik dobré vůle, psychické síly a trpělivosti se od nás jako rodičů žádá. Kolik je potřeba, aby člověk ve výchově nenasekal zbytečné chyby, tam, kde to samo o sobě jde jen hrozně složitě. Mnohdy musíme vydržet hodně a pak jít a obejmout po krizi to popletené dítě a říct mu, že ho máme rádi. Aby vědělo, že je milováno bezpodmínečně a přesně takové, jaké je. Někdy je to těžké, protože vydržet se zkrátka dá jen určitý počet třískání dveří, bouchání do vypínačů a jekotu. Brnká to na nervy a někdy máte prostě hrozný vztek. Ale musíte to tak dělat, protože se nesmí zapomenout na skutečnost, že dítě za to prostě nemůže. A že je, s největší pravděpodobností, z podobných scén stejně nešťastné jako vy.  

Je to obrovský trénink trpělivosti. 


Žádné komentáře:

Okomentovat