úterý 20. června 2017

ŠTĚSTÍ JAKO OKAMŽIKY



Štěstí se, alespoň u mne, skládá z drobností. Z malých okamžiků, které si pamatuju víc, než to, když jsme si koupili byt nebo když jsem dostala novou práci. 

Třeba když sedím na lavičce na zahradě školky a nespěcháme domů. Kuba jezdí znovu a znovu na lanovce, vykřikuje „Mamiiii, koukej!“ a září a směje se od ucha k uchu. 

Když sedíme u společné večeře a Kuba kouká na tátu, pak na mě a tam a zpět a šibalsky se usmívá a občas nás jen tak pohladí. 

Když jdeme ven a utrmácení se vrátíme po dvou hodinách, plní zážitků; a společně se třeba natáhneme na gauč anebo si dáme něco dobrého.

Když se vrátím celá zřízená z bruslí a napadne mě myšlenka a začnu psát. 

Když se muž vrátí brzy z práce a naše odpoledne je společné a nekrade nám ho ani práce, ani jiné povinnosti. Když nemusíme spěchat.

Když řídím auto, pustíme hudbu a všichni si společně zpíváme.

Když je pátek večer a my si dáme víno a venku bubnuje na římsy déšť. A my víme, že zítra se nic nemusí. 

Když jdeme čas od času do divadla a hezky se oblékneme. 

Když vidím své rodiče, jak si s Kubou hrají.

Když si Kubík hraje s cizími dětmi na hřišti a oni ho vezmou mezi sebe.

Když jedeme do školky autobusem a je tam volné místo, které má prcek rád. 

A dnes, dnes se mi taky rozhostilo v duši štěstí. Do autobusu přistoupil Kubíkův děda; když si toho syn všimnul, začal svým jemným hláskem volat „Dedaaa, dedaaaa!!!! Ahoj!“ A zase zářil štěstím a mačkal dědovi ruce a měl napsané na čele, jak moc ho má rád. Myslím, že jsme všichni tři měli rázem mnohem, mnohem hezčí den.

Budoucnost je nejistá. Nad zaměstnáním mým i mého muže visí otazníky. Všichni v rodině bohužel nejsou zdraví. Přichází obavy z blížící se první třídy a potenciální (pravděpodobné) frustrace.

Je prostě potřeba čerpat energii z drobností. A nečekat, až bude všechno hezké. Nebude. A člověk by se štěstí nedočkal. 


Žádné komentáře:

Okomentovat