neděle 28. prosince 2014

TÍHA DNEŠNÍHO DNE



Boj proti autismu je běh na dlouhou trať. Je vyčerpávající, náročný a nekonečný. Přesto jsou dny, kdy není ani zdaleka tím nejtěžším, co řešíte, čím procházíte, co vás trápí.

Kouzelný čas Vánoc nedokáže smazat jiná trápení. Naopak, ta se o to více a bolestněji připomínají. Že máme autistické dítě? Které právě teď prochází obdobím divokosti a totálně poklesnuté morálky? Které si nehodlá umývat ruce, válí se vzteky po zemi doma nebo venku, mizerně jí, prožívá auti pohyby nebo auti zvuky den co den a my to musíme vnímat? Ano, je to těžké. Ale moji hlavu a srdce teď naplňují těžší myšlenky.

Strach o blízké. Jednoho, co je velmi nemocný a jehož nemoc zřejmě postupuje zuřivě dál. Druhého, který si huntuje duši i tělo den co den a není mu pomoci. Třetího, jenž je velmi starý a z něhož náhle jaksi vyprchala jiskra. Pocit, že už toho člověka možná neuvidím.

Pocit hlubokého smutku nad vztahy, které se strašně porouchaly. Pocit bezmoci s tím cokoliv udělat.

Někdy je tohle všechno těžší než autismus. Připomíná mi to, na jak omezenou dobu tu každý jsme. Jak málo máme času věci prožít, jiné spravit, další zapomenout, abychom mohli jít šťastně dál. Nemám ani tušení, jak s tím vším v sobě naložím. Nemám tušení, jak do sebe opět naliju pozitivní myšlení a zda se dokážu zítra vzbudit s aspoň malým úsměvem.

Vím ale, že chci. A vím, že i když je mi těžko, tohle všechno mi připomíná, že i s autismem se dá žít. Že často jsou horší věci na světě. Že je určitě lepší volba autismus přijmout a dělat jen všechno pro to, aby nezatížil náš, ale hlavně synův život víc, než bychom všichni unesli. Nemá význam se utápět a poddávat se tomu. Dá se s tím prostě žít a mnohdy i moc hezky!

Myslívám v takových chvílích na všechny, co jsou na začátku. U první diagnózy, na začátku cesty. Kéž by tohle věděli, snad tohle někteří takoví čtou.. My jsme už mnohem dál, ušli jsme lán cesty, a i když by se mi to dříve zdálo nemožné, čerpám z toho, co máme za sebou, pozitivní energii. A tak asi tímto způsobem zkusím překonat tu tíhu dnešního dne. A zítra se opět utkám s autismem v jeho divokosti a svou sílu vložím do toho, co má veliký smysl, jakkoli pak padám únavou.


Žádné komentáře:

Okomentovat