úterý 30. prosince 2014

ZÁKOPOVÁ VÁLKA



Včera jsem opravdu vytáhla do boje s autismem. Pravdou je, že svátky a dlouhé volno jeho rozkvětu totiž jen napomáhají. Kubík trpí nedostatkem morálky a přebytkem hraček, které se samozřejmě o to rychleji omrzí. Jeho znuděnost a divokost zároveň nabírá na intenzitě.

Od rána dítě bojkotovalo kdeco. Snídaně si jen zobnul, odmítal u ní sedět u stolu, kakau nedal víc než dva loky a naprosto hystericky a s ječivým NÉÉÉÉ odmítnul jeho zbytek. První pokus o práci přišel před svačinou.

„Chceš banán?“
„Ano!“ (špitnul andělsky)
„Tak teď budeme trochu pracovat a pak bude banán.“

Nato Kuba vrhnul krátký pohled na hromádku vyrovnaných úkolů s logopedickým sešitem nahoře. S jekotem utekl a vzdal se banánu. Tento pokus zopakoval ještě mnohokrát. Chtěl bonbony, chtěl křupky, chtěl iPad, chtěl všechno možné. A i když se teda rozhodl, že jako sedne k práci, po otevření logo sešitu naprosto propadl hysterii a vše se opakovalo.

Pak jsem vařila. A krájela u toho slaninu. Velké lákadlo! I tu si ale naše masově založené dítě nechalo ujít – přece nebude pracovat!!! A tak se mnou vařil, dokonce i zdatně a ochotně obědval, hrál si se mnou, všechno bylo fajn. A po obědě přišly další pokusy. Marcipánové bonbony jsou prostě jeho láska.

Byl to boj kdo s koho. Vzdal to ve dvě odpoledne. Poctivě pracoval, dostal pak bonbony, jablko a pohádku.

Dnes jsem nasadila stejný boj. Máme půl páté a Kuba to stále nevzdal. Jeho odpor k práci, lenost a divokost jsou zřejmé.

Blog jsem napoprvé nedopsala. Teď je po šesté a já opravuju – Kuba to vzdal. V pět. Dnešní vítěznou motivací byly křupky a Žížaláci na Déčku. :-) Stejně, je to ale vytrvalé dítě...nebo spíš...vytrvalá osobnost! Myslím, že se máme ještě na co „těšit“:-)


Žádné komentáře:

Okomentovat