středa 4. března 2015

TORTURA...A DŮVOD K RADOSTI



Kdybych se v uplynulých dvou týdnech poctivě věnovala psaní blogu, asi bych byla příšerně negativní. Kdybych našla ty mikromomenty volného času, asi bych psala jen samé těžké záležitosti, což by, dost možná, ztrácelo už i svůj terapeutický efekt. Nastaly trochu těžší časy, ale bojujeme.

Dnes to ale za zmínku rozhodně stojí. Všichni ti, co mají autisticky nebo jinak hendikepované dítě, jistě pochopí, že zvládnutí malé i velké potřeby se rovná pomalu zázraku. Který, pokud přichází, přichází většinou dost opožděně. Teď bych si byla schopná dát i panáka, jelikož se zdá, že náš syn uspěl i v oblasti „velká potřeba“. Zdá se, že budeme moci konečně ochotně věnovat pleny jiným rodičům ze speciální školky a přestaneme se trápit večer co večer s šíleným rituálem končícím plnou plenou...

Tomu se říká důvod k radosti. Ve dnech, kdy je náš autík prakticky nesnesitelný, velmi autistický, divoký a vzteklý, přijde den a on nás takto překvapí. Prostě se mu to párkrát podařilo náhodně a on konečně slavnostně pochopil, že takto je to jednodušší a že to lze vykonat prakticky kdykoliv. Jupí! A odměnil nás takto překvapivě i přesto, že jsme dnes na něj ušili pěknou torturu. Čili dost o ho.... a teď už o tortuře.

Auti-děti nemají rády stříhání nehtů. Stříhání vlasů. Umývání vlasů. Někdy i umývání samotné. Náš syn to všechno docela zvládá, až na ty vlasy. Jenže už dvakrát přesouvaný termín jeho stříhání způsobil, že to měl už docela na culík, kotlety se mu občas nechutně válely v ušním mazu a vlasy lezly do očí. Byl prostě hipík.

Dnes přišla moje kadeřnice. Chodí k nám domů, jelikož mezi lidmi toto absolvovat nelze. Zpočátku je Kuba rád, že ji vidí. Radostně ji zdraví. Pak přinášíme dětskou židličku, jelikož z té nám tak lehko nepláchne. Dnes to byla skutečně síla – nacpat ho do židličky nám zabralo dobrých deset minut. Urputný křik a odmítání nebralo konce. Stříhání probíhá vždy za střídavých záchvatů odporu a vzteku přes krátkodobé rezignace a oslabení. Jeden drží ruce, druhý hlavu. A všichni, ale úplně všichni, se děsně potíme!

Hurá – po patnácti minutách (zlaté ruce mojí kadeřnice!!) zjišťujeme, že máme vážně kluka a ne holku:-) Utahaný, s červenýma očima, se náš synáček ochotně vydává do vany zbavit se všech těch vlasů. A že jich bylo.

A tak jsme to zase nějak přežili. A tentokrát se v zápalu boje kadeřnice ani nestřihla do ruky. Takže výsledek skvělý. Jen jsme si tak říkali, co budeme dělat za rok, až se nám do židličky nevejde...? No, dle doporučované psychohygieny je potřeba si připomenout, že máme řešit problémy, až nastanou, neboli nehasit, co nehoří...  Prostě si na to počkáme:-)


Žádné komentáře:

Okomentovat