středa 15. dubna 2015

KOUZELNÁ KOUPELNA



V návalu šílených zmatků, životních těžkostí a přepracovanosti přichází věci, které mi neuvěřitelně zvedají náladu, dodávají sílu, těší mě a dojímají, že by se mi srdce rozskočilo.

Chytit oční pohled s Kubou bylo odmala těžké. Je to jedna z věcí jednoznačně daná diagnózou. Časem a v průběhu terapie se i tohle zlepšilo a dokáže se podívat do očí docela bez problémů. Jenže na to zpravidla nemá čas. Hraje si, je zabraný do svého, nebo běhá, něco sleduje, zkrátka to nejde jen tak. Je jediná chvíle, která se dá na takové napojení využít. Večerní sprcha. Kubík jako určitě spousta dětí dělá možné i nemožné, aby nemusel do sprchy, čili pak do pelechu. Takže v koupelně uvítá jakoukoliv zábavu a je ochoten udělat téměř vše, o co ho požádám, jen když to oddálí večerku.

Dnes to nebylo jiné. Tu chvíli intenzivního kontaktu si užívám a nikdy nespěchám. V tyto chvíle se rád mazlí, nikam neutíká, díváme se navzájem do očí. Občas něco povídá, často si spolu něco zpíváme. Je až zázrak, že můžu říct spolu, ale fakt to tak je. Dnes jsem zkusila vytáhnout starou dobrou říkanku „Hlava ramena kolena palce“. Jak ten se chytil! Dříve se moc nezapojoval a spíš chtěl pozorovat, jak to děláme my. Dnes najednou pilně cvičil a trochu se i snažil povídat ta slova. Pak jsme si zatleskali, jak nám to báječně šlo a s úsměvem na rtech a ochotně šel do postele. 

Mívám pocit, že už se nám TO vrací. Před třemi lety nám bylo řečeno, že bude fajn dělat věci jeho způsobem, opakovat jeho brblání, opičit se po něm. Že on uvidí naši ochotu proniknout k němu a dělat věci po něm a časem se to otočí a on nebude mít potíž dělat věci po našem. Je to přesně ono. Funguje to. Třeba jako dnes v koupelně. A ta láska, to pochopení a nekonečná vstřícnost z naší strany (byť střídaná vyčerpáním, bojem ve výchově a těžkými dny) se nám vrací. V té koupelně to je strašně znát. A je to skvělý pocit. A hodně ho prožívám, protože ještě pořád velmi dobře vím a pamatuju si, jaké to bylo dříve. Když mu bylo jedno, jestli o něj pečuje máma nebo babička. Když nás nepotřeboval. Když nás odmítal a nemazlil se. Je úžasné, že je to jinak.

A tak jsem mezi řadou antimigrenik užívaných poslední dny dostala ještě pořádnou dávku pozitivního myšlení a radosti:-)


Žádné komentáře:

Okomentovat