čtvrtek 29. června 2017

TĚŽKÉ LOUČENÍ



V břiše mi běhá asi milion mravenců a já se je snažím zahnat jen marně. Dnes je pro Kubíka předposlední den ve školce, ale poslední den s jeho paní asistentkou. U snídaně si prohlížím jeho portfolio za uplynulé dva roky a nevím, prostě nevím, jak na ty mravence. 

Ty dva roky byly naprosto zásadní. Pomohly mu otevřít svět zdravých dětí, více zážitků, pomohly mu v samostatnosti. Dívám se na ty jeho obrázky a je z nich zřejmé, jak strašně moc bude muset dohánět, aby stačil běžným dětem ve škole. Ale taky na nich vidím, jaký udělal posun, k čemu se odhodlal, jak se snažil. Myslím, že odpoledne si to spolu prohlédneme znovu a nějakou tou dobrotou oceníme, jak byl šikovný a celou tu dobu pracoval, i když ho to asi tak v 75% případů určitě nebavilo, jak ho znám:-) 

Před týdnem ho pasovali na školáka. Měla jsem obavu, jak to absolvuje, ale tak jako poslední besídku i tuhle akci zvládnul jako...jako školák:-) Za účasti všech prarodičů, v příšerném vedru, mezi spoustou lidí; statečně vydržel celý obřad pasování snad dvaceti dětí i s tou improvizovanou papírovou čepicí na hlavě, i s tou šerpou, i přes únavu a touhu si hrát. 

I on jistě cítí, že se něco chýlí ke konci. Vysvětlovala jsem mu to, oslavil pasování, a poslední dny je nejen uzlíček nervů (což bych přičítala momentálně dusnému počasí), ale i emocí. Má výkyvy nálad a hlavně je na nás opět docela fixovaný. Nějak neví, co si s tím návalem pocitů počít. 

Už nějakou dobu mi paní asistentka říkává, jak jí po něm bude smutno. K tomuto se přidávají i paní učitelky, které shodně říkají, že Kuba byl srdcová záležitost. 

Kubík – chlapeček s autismem. Mívá afekty a každý, ale opravdu každý den je nějaký problém a nějaký křik. Menší nebo větší, ale je. Věčné dohady kvůli jídlu, práci u stolečku, sezení v kroužku. Neustálé vymýšlení cestiček, jak na něj, čím motivovat, čemu se vyhnout. Řešení konfliktů, vztahů mezi ním a dětmi. Paní asistentka to neměla lehké. A paní učitelky s ní. A přesto říkají svorně: srdcová záležitost.

Naše dárky pro ně jsme vlastně všichni obrečeli. Symbolika konce rozesmutnila všechny, kdo s ním jsou v kontaktu. Zdá se to až neuvěřitelné, ale přes všechnu svou náročnost a komplikovanost se náš syn zapsal v jejich srdcích opravdu moc. Já jako rodič vím, že je úžasný, ale je ještě lepší, že to našli a viděli i ti ostatní. 

A tak mě ti mravenci běhají po břiše a v hlavě se mi míhají vzpomínky, pocity těžkého loučení a strachu z toho, že opouštíme bezpečí a pevné vztahy a brzy se vrhneme do úplně nového světa, ve kterém bude zase o trochu těžší obstát. 

Na shledanou, školko milá, hodně jsi nás naučila...






Žádné komentáře:

Okomentovat