úterý 4. září 2018

CO SE ŘEŠÍ


Co se v těchto dnech řeší?

Porážka Rogera Federera na US Open. 

Samozvané celebrity v módních hadrách ruku v ruce s dětmi na jejich cestě do první nebo kterékoliv jiné třídy.

Návštěva prezidenta mezi prvňáčky.

Šílená story ŘepkaKristelováErbová.

Nové seriály různých televizí, mezi nimiž bude nejspíš pramálo kvality.

A v zahraničí se dokonce řešilo, že Mašinka Tomáš je sexistický seriál a kazí dětem výchovu, a tak vznikla úplně nová řada, ve které mašinky vyrazí z ostrova Sodor do světa (!).

Mno. 

A pak se taky řeší jiné věci.

Například já se chvěju obavou a nejistotou, jestli budu muset i letos svádět boj a připomínkovat synův individuální vzdělávací plán. Jestli i letos bude kdokoli očekávat, že je Kubík tzv. „v pohodě“ a zvládne všechno, co zdravé děti. Třeba matematiku podle Hejného. A budu tančit na tenkém ledě, aby vztahy se školou i nadále běžely na přátelské vlně, ale zároveň hájit práva a nároky syna, který se nejspíš ještě dlouho, jestli vůbec, hájit sám nebude.

A jiná maminka jiného autisty zas v rámci adaptace po prázdninách řeší afekty syna, který prostě do školky chodit nechce. A má-li to zvládnout, tak pouze třikrát týdně. A pouze do oběda bez oběda. Jinými slovy čas na vydechnutí rovná se téměř nula nula nic.

A další maminka s dítkem na vozíčku řeší podávání stravy ve škole. Složité souvislosti návyků, určitých časových odstupů, metod nového personálu. S napětím sleduje zvykání dítěte na novou učitelku, kde to bude buď naprosto v pohodě nebo absolutní propad. Nic mezi. Tenký led podruhé.

A pak třeba maminka, co by ráda dala své dítě na pobyt pro děti s PAS, ale má potíž – její syn se bojí dětí v kolektivu. Těžko říct, jak dlouho a nakolik úspěšně budou toto odbourávat.

V tomto světě je strašně moc lidí, kteří si na první školní den nedají pohár se zmrzlinou, nenafotí roztomilé selfie se svými dětmi a jejich novými aktovkami. Protože prostě dál pokračují ve svých bojích a nic lepšího to září vesměs nepřinese. Tedy kromě alespoň částečné úlevy, protože děti má v péči aspoň na chvíli někdo jiný.

Cítím to stejně. A není to nedostatkem lásky.

-------

Ale ten Federer mě taky trochu mrzí, no:-)



Žádné komentáře:

Okomentovat