středa 5. srpna 2015

BLÁZINEC NA CESTÁCH



Ano, troufli jsme si a náš interní rodinný blázinec jsme učinili pojízdným. A abych byla fér, je potřeba říct, že i v tomto šíleném období jsme díky své odvaze zažili i pár pěkných momentů.

Myslím, že Kubovi se na výletech posledních dvou dnů plnil jeden sen za druhým. Ne že by radostí skákal a třeba si pár afektů odpustil, ale vzhledem k současné situaci byly uplynulé dva cestovní dny nadměrně úspěšné a dá se říct, že i klidné. 

Jízda lanovkou nahoru, následně jízda dolů na koloběžkách. Krása. Kuba celou dobu imitoval vrčení motoru u závodů:-) Skákání na trampolíně a fascinace lanovým centrem, na které, jak upřímně doufám, bude třeba příští rok moct. I když z toho teda asi zešedivím, to tuším už teď. A je jedno, že se bude jednat o dětskou trasu. Hlavně aby chápal pokyny, nebál se a zvládnul to. Upocené spaní v autě vystřídalo courání po dalším městečku. S mokrýma vláskama, ale čistým suchým tričkem byl ospale ochotný vejít do restaurace. Dokonce se i posadit. Škoda, že svou nechuť jednak vypít si své pití, jednak vůbec na místě zůstat, nedal najevo před objednávkou jídla. Přišli bychom o stres, jak ho udržet na místě, ale hlavně o plesnivý chleba k polévce. Ano, i takové věci se dnes ještě stanou. A my jsme zkrátka klikaři!

Jakmile jsme zklidnili hladiny v žaludku po tom nevídaném zážitku (ze kterého bohužel snědl můj muž dobrou polovinu-plíseň byla moudře schovaná jen na jedné straně...), sprintovali jsme z restaurace. Blízký park skýtal nevídanou atrakci– potůčky mezi stromy. Tak to byla opravdu čirá radost! A po ní už přišla jen radost z dřevěné řehtačky a dál už jen vztek a únava... Dřevěné městečko jsme proběhli nevídaně rychle. Jsme vůbec výborní turisti. Tak třeba dnes na zámku jsme si vyšlápli do věže. Tam, zatímco muž platil a kupoval drobnost na památku, Kuba nakoukl ze dvou okýnek a hrnul se dolů. Opravdu ideální návštěva. Ta, co ochotně zaplatí a rychle zmizí a neotravuje:-)

Procházka dalším městem byla klidná a příjemná. A Kubovi i pohladila srdíčko, jelikož jsme narazili na hřiště, na kterém pobyl s dětmi, a dalo by se říct, že si s nimi i zahrál. Oběd v restauraci u blízkého lesa už byl méně idylický. Jednak kvůli neuvěřitelnému množství vos, jednak kvůli vedru, a pak kvůli Kubově úvodní a urputné neochotě zkusit první sousto. Ale dostalo se nám pomoci. Od pana vrchního jsme obdrželi zbraň na vosy a včely. Takovou mini tenisovou raketu nabitou proudem. Ty padaly!! Úžasná věc. Můj muž zpacifikoval prchající dítě, které nakonec snědlo kopec halušek se zelím. A tak jsme to všechno přežili.

Mezi tím vším byla sem tam točená zmrzlina, sem tam řev jak na lesy, protože jsme určili trasu, co se Kubovi nezdála. Nebo protože jsme nechtěli nakupovat v ezoterickém krámku ani navštěvovat cestovky (těžko říct, co ho tam tak táhlo). Ale přes všechnu tu námahu to bylo fajn. A myslím, že nám budiž ke cti, že jsme našli odvahu se socializovat i v této těžce autistické době. Nikdy to není úplně ztracené. Taky věřím, že jak se Jakubovi ukládají na ten jeho „harddisc“ zážitky, slova, lidé, že i on je rád, že jsme ho vzali na výlety. A že se mu to opět uložilo a nám se ta vstřícnost zase vrátí. Nikdo totiž neumí tak fantasticky a nečekaně vracet lásku a radost jako autistické dítě. 


Žádné komentáře:

Okomentovat