neděle 9. srpna 2015

TYGR



Někdy se věci dějí prostě proto, že to tak má být. V určitém čase, na určitém místě, s určitými souvislostmi, které jako by někdo dopředu nalinkoval. Určitě se vám to už někdy stalo. Prostě věci se vždycky dějí z nějakého důvodu.

Tak třeba dnes. Prudce afektózní ráno, spousta křiku a my rodiče na pokraji nervového zhroucení. Pak najednou, jako by vám dítě vyměnili. Je milé, hezky si hraje, a až na občasné drobnosti je prostě k sežrání. Pak dokonce pracuje, dělá grafomotoriku, logopedii, strukturované úkoly. K večeru si řekne o čokoládku a já, byť často tvrdá jak Marvin, jsem potěšená nečekaně hezkým dnem a dávám mu tři malé čokoládky se slovy JEDNA ZA TATÍNKA, JEDNA ZA MAMINKU, JEDNA ZA KUBU. Kuba chvíli pochoduje s čokoládkama, povídá si a najednou mi jednu dává. A pak tátovi. Přece JEDNA PRO MAMINKU, JEDNA PRO TATÍNKA A JEDNA PRO KUBU... Strašně mě to dojalo. O to víc mi bylo pak líto, nakolik afektózní byl i večer a odchod do postele. Tak moc špatný, že jsme mu ani vlastně nestačili říct, že tu zítra nebudeme, ale že babi a děda jo a my se pak vrátíme. Připadám si, jako bychom ho podvedli, protože on se ráno vzbudí a my tu nebudem. A on to nebude chápat. Jenže to prostě nešlo. Je to teď opravdu sakramentsky těžké. Pořád chci věřit, že to je jen jedno z období... nic jiného ani nezbývá, má-li si člověk uchovat zdravý rozum.

Ale to jsem trochu odbočila… proč jsem začala o těch věcech, co mají svůj důvod…? Během dne jsme si prohlíželi jeho fotky, když byl maličký. Vzpomněli jsme si, že podle čínského znamení je Jakub Tygr. Zalistovali jsme ve Velké knize čínských horoskopů a mně nejde, než alespoň část citovat, protože popis je neuvěřitelně přesný. Ti, co mé stesky a radosti čtete, možná Kubu znáte. A možná taky ne. Z následujících slov se ale hodně dovíte. Text o Tygrovi mě bavil, dojímal a přesvědčoval o tom, že Číňané mají v lecčem velkou pravdu.

Dítě narozené ve znamení Tygra je současně velkou radostí i andělským tyranem. Srší aktivitou, neustále se vrhá do víru života. Jeho neukojitelná a dychtivá zvídavost ho nutí vrhat se na všechno, co se hýbe. Díky tomu se dostává často do nepříjemných a nebezpečných situací. Rádo dovádí, potřebuje vřískat, ječet, honit se a zbožňuje drsné hry (poslední uvedené zatím nepotvrzuji a jen se děsím toho, co to bude znamenat v budoucnu…). 

Dítě narozené ve znamení Tygra vyjadřuje své pocity přímo a velice otevřeně. Budete se muset vyrovnat s jeho upřímnými a otevřenými názory, a ovšem i s tím, že je ventiluje bez jakéhokoliv ostychu.

Jeho vyzývavost, smělost a schopnost prosazovat názory nemůžete nechat jen tak bez kontroly. Jinak se z něho stane drzý a nevychovaný fracek. Takové dítě je třeba pevně vést k sebeovládání, naučit ho naslouchat názorům druhých a chápat smysl a hodnotu kompromisu. Malý rebel však stejně nebude brát vaše slova a domluvy příliš vážně a jen tak beze všeho vás neposlechne. Nebyl by to ani on, aby neustále nezkoušel hranice vaší trpělivosti. VELKÁ, VELKÁ PRAVDA!!! OCHOTNĚ PODEPÍŠU!
Pokud dokážete takovému dítěti dát správný podnět pro disciplinovanost spolu s láskou a velkým pochopením, odmění vás spontánním chováním, jaké umí pouze roztomilý a nádherný malý Tygr. Život s ním není jednoduchý, ale bez něho by byl příliš prázdný. Mít dítě narozené ve znamení Tygra je samo o sobě štěstím.

Jako by Jakuba znali. Je tolikrát na zabití, a přesto ho musíte zbožňovat. Ten text přišel v tu správnou chvíli. Jako připomínka toho, že naše dítě JE skvělé (a to jsme věděli i bez horoskopu) a že prostě musíme vydržet. I když zuby nehty a v slzách.

...

TYGR

Jsem nádherný Paradox.
Celý svět je mým velkým jevištěm.
Pouštím se novými zářivými cestami.
Hledám a usiluji o nedosažitelné,
chci vyzkoušet nevyzkoušené.
Tančím podle hudby života
ve veselé a rozmařilé nevázanosti.
Pojď se mnou na mé jízdy na kolotoči.
Uvidíš myriády barev,
třpytivá světla.
Všichni mne zdraví jako jedinečného.
Umělce, který nemá obdoby.


Žádné komentáře:

Okomentovat