středa 23. září 2015

ODLIŠNÉ SVĚTY



V průběhu dvou dnů se člověk může dostat mezi úplně rozdílné lidi žijící rozdílné životy. Zrovna tento týden jsem to zažila. Zatímco v pondělí jsem seděla mezi několika statečnými rodiči, kteří pro své děti dělají absolutní maximum, dnes jsem nahlédla na pomyslné dno – na rodiče, kteří podle mého soudu nikdy děti mít neměli.

Chodíme na rodičovskou skupinu pro rodiny s autistickými dětmi. Je to terapie už jen v tom, že nám zajistí hlídání našich divokých potomků; ukradená hodinka nebo dvě jsou jako dárek za zásluhy. Na sezení v tomto týdnu jsem zhodnotila, že mám kolem sebe prostě několik hrdinů. Všichni, jak jsme tam seděli, jsme popisovali, čemu čelíme, co jsme překonávali v průběhu léta, kdy sezení nebylo, co nás čeká a na co se těšíme. Nutno podotknout, že k těm prvním bodům bylo dost co říct u všech, zatímco „na co se těším“ bylo vlastně hrozně těžké zodpovědět...pro většinu z nás. Ale ať jsme to hodnotili jakkoliv, všechny příběhy měly a mají společný rys. Všichni ti lidé se nikdy nevzdávají. Zkouší možné i nemožné, jsou mistři ve vynalézání nových a nových taktik a strategií. A i když někdy nic nefunguje, otřepou se a jdou dál. Neúnavně, i když chronické vyčerpání sžírá opravdu každého. Jasně, jsou to naše děti a je to přece přirozené pro ně dělat co nejvíce, ale stojí to opravdu hodně sil. A často i hodně zmařených nadějí, po kterých je zoufale těžké hledat pozitivní přístup. Opravdu to jsou lidé hodní obdivu. Říká se, že hendikepované děti se rodí lidem, kteří mají na to ten úděl zvládnout. Asi to tak je.

Na druhou stranu jsou pak bohužel lidé, co nezvládnou svůj úděl – mít zdravé děti. S Kubou teď často jezdíváme domů ze školky autobusem. Někdy je to trochu nekonečná jízda, ale on tohle cestování prostě miluje. Už několikrát se nám stalo, že přistoupila matka s asi šesti dětmi. Nebyly to určitě všechny, vídávám je i jindy ještě ve větší tlupě. Těžko říct, jestli jsou všechny její. První společná jízda přinesla naprostou divočinu. Děcka si z autobusu udělaly hotovou opičí dráhu. Matka po nich střídavě cosi štěkala, zpola nepřítomně. Bylo to strašné. Jenže dnes to bylo ještě děsnější. Děti přišly s doprovodem jiné paní. Vypadala soudněji. Sociálně zdatnější. Čistší (!!!). Jen ale do té chvíle, než otevřela pusu. Na bezmála osmileté, desetileté holky a kluky naprosto bezdůvodně pořvávala „ty krávo jedna“, „ty debile jeden“.... Po chvíli mi došlo, že se jí i motá jazyk, takže má notně v krvi. Nakonec jsem zmerčila i onu původní „matku“ – ty dvě si tam prapodivně vláčně notovaly o bůhvíčem, nekoordinovaně pokyvovaly svýma mastnýma hlavama a já se opravdu třepala na to, až vystoupíme.  Není to fér. Všechny ty děti byly očividně zdravé. Narodily se lidem, kteří si být rodičem nezaslouží. 

Budeme teď raději chodit pěšky.


Žádné komentáře:

Okomentovat