úterý 22. července 2014

DOVOLENÁ V OBDOBÍ AFEKTŮ…ALE TAKY NĚCO POZITIVNÍHO



Mám zvláštní vnitřní chvění. Po čtyřech letech, a poprvé s Jakubem, jedeme na malou dovolenou. Nedáváme si velké cíle, čeká nás týden a půl v Česku, s víkendem tráveným u rodiny, ale i tak. Balíme kufry, opalovací krémy a já mám pocit, jako když jsem malá holka a jedu na prázdniny někam, kde je to všechno nové a jiné než doma.

Vzhledem k tomu, že Kuba je teď opravdu mistr lumpáren a že předvádí nevídané afekty, nechci se moc těšit. Myslím, že to bude adrenalin, a taky myslím, že budu ráda, když to nebudeme muset zabalit dříve. Hlavou se mi míhá nekonečná řada nástrah nového prostředí, nových lákadel, odpíraných radostí (protože holt všechno mít nemůžeme) a následných hysterických scén. Nejde se od toho oprostit, protože v tom zkrátka žijeme dnes a denně a poslední dny jsou opravdu neskutečné. Kuba se snaží vyvzdorovat všechno možné, spouští víc hrdelní křik, než když byl menší, nechce se nechat uklidnit a dává nám intenzivně najevo, jak moc se na nás zlobí. Díky bohu stále netluče hlavou o zeď ani jiné sebepoškozující rituály neřešíme, ale i tak...je to O NERVY!!! Když si uvědomuju, že v téhle kondici hodláme čelit hotelům, jídlu v neznámém prostředí, horku, netušeným nástrahám…no masochismus to asi bude. Ale člověk si nevybere, když plánuje dovolenou, rezervuje ubytování, jaké zrovna období ten jeho autista bude mít. Tak hlavně se nepo… že:-)

ALE. Je potřeba říct, že lotr ty svoje příšernosti kompenzuje i jiným chováním. Lepším. Respektive velrybáčtina pokračuje, a ještě k tomu zase trochu víc obohacená. Mele a mele téměř v jednom kuse, což už samo o sobě je luxusní. A poslední dva dny po nás opakuje (!!!). Jestli tímhle něco zakřiknu, tak se asi zblázním. Protože on nás napodobuje, aniž by ho na tom mělo co lákat. Nemá motivaci v odměně, nedělá to nijak zištně, prostě jen opakuje po nás, protože ho o to požádáme. Jsou to krátké momenty několika pokusů. Zkoušíme to pomalu, jen citoslovce, jednoduché slabiky, žádná slova. Ale on OPAKUJE!!! Někdy správně, jindy jen podobně, protože očividně neví, jak na to, ale to je fuk. Je to skvělé. A navíc. Skládá si ty svoje věty „Já chci…“, a už zkouší opakovat slabiky toho slova, které představuje vytouženou věc. Poslední dobu ho zas hodně baví iPad, no a tak už jsme párkrát slyšeli nefalšované „AJ-PE“. Z jeho úst. Naprostá paráda. Třeba ho to do týdne přejde, co já vím. Ale čím víc tu řeč takto cvičí, tím lépe se bude stavět na tomtéž příště, až se to období povídání zase vrátí. Protože ona ta období prostě opravdu přicházejí a pak zas mizí. Je potřeba se na to připravit. A užívat si to dobré, co se právě děje. Tak máme uši nastražené, na tváři nám to naše divoké dítko loudí nevědomky připitomělé úsměvy a my prožíváme momenty opravdového štěstí.

No a já to jdu dobalit. A vyspat se na ty netušené zážitky. Při první příležitosti se určitě podělím o dojmy. Určitě jich nebude málo:-) 


Žádné komentáře:

Okomentovat