pondělí 18. srpna 2014

AUTI-MATKA



Na co všechno myslí jedna unavená auti-matka? Hlavně neustále plánuje. Ne moc dopředu, jen tak den dva ve výhledu, víc to nemá cenu. Ale stále přemýšlí. Kam musí zajít, co musí nakoupit, zařídit. Jakou trasu zvolit, aby probíhala hladce a malý autík nechtěl vejít do příliš mnoha lákajících dveří. Jelikož některé vstupy minout nelze.

Tak třeba banka – alespoň zjistit zůstatek na účtu! Neboli manipulovat s bankomatem. Drogerie DM taky nesnese odmítnutí. Obchod s knihami. Z počáteční lhostejnosti se vyvinula láska k regálům knih, z nichž ty dětské najde snad i poslepu. Nemožnost POKAŽDÉ něco koupit občas vede ke slušnému afektu. Ještěže nás tam znají. Oni nás vůbec znají leckde. Třeba v samoobsluze, kde jsme jednu dobu denně chodili pozorovat automatické dveře. Nebo v lékárně, kam už utekl i za pult. Jsou tam hodní a evidentně by nám ho rádi vyléčili:-)

Ale zpět k auti-matce. Kromě přemýšlení o potřebných pochůzkách chystá v rámci výchovného minima o prázdninách úkolky pro dítě. Aby neztratilo práceschopnost. Aby mozek pracoval. Staré úkolky nebaví, takže se stále přemýšlí nad novými. Hledají se inspirace na internetu, laminuje se, tiskne, chystá.

Autista rozumí obrazcům, a tak se stále vyvíjí nová a nová obrázková schémata. Vymýšlí se, co se to nebohé dítě má naučit, co má prioritu a co ještě chvilku přežijem. Aktuálně nás čeká výzva v podobě správného oblékání ponožek (asi by jeden nevěřil, jak těžké je dát patu na patu) a čištění zubů. Takže opět hledání piktogramů, tisk, laminace, následná výuka.

Diář. Orientace autisty v čase příliš nefunguje. Je potřeba mu pomoct. A tak se dělají různé varianty zážitkových deníků, režimů dne apod. My máme diář. A denně lepíme, co jsme zažili. Co se vymykalo z rutiny. Fotky, piktogramy. Tiskárna stále jede na plné obrátky.

Auti-matka přemýšlí, co musí udělat druhý den. A píše si seznamy. Jen pomalu odškrtává, jelikož malý autík po intenzivní rodinné dovolené a týdnu stráveném s chůvou vyžaduje prakticky permanentní pozornost. Je skvělé, že chce být s námi, jenže už si zase nezahraje sám. Téměř. A tak jsme trochu o krok zpět.

Auti-matka je nemožně unavená. Jenže nejde přestat. Přestat znamená odsunout trochu práci s dítkem, která je strašně důležitá. Copak to udělá? A ještě takhle večer o tom všem píše. Aby někteří pochopili, z čeho je tak unavená, i když zatím nechodí do práce. V čem je to všechno tak vyčerpávající. Taková jsem právě já.

A držte nám palce. Zítra nás čeká EEG. Opakovaný přezkum, zda se Kubovi neklube epilepsie. 


Žádné komentáře:

Okomentovat