neděle 3. srpna 2014

JAK JSME PŘEŽILI AFEKTY



Už jsem psala, že před dovolenou vypuklo období afektů. Nervů, dohadování, vzteků. Tak AFEKTY bych řadila mezi další oblasti, které mě před odjezdem trápily. A jak jsem tak tušila, neobešli jsme se bez nich ani na cestách. Ale je fakt, a musím to uznat, že na to, že jsme žili velmi turbulentním tempem a neustále našemu autistovi měnili prostředí a nabízeli mu nová a nová, bylo jich asi málo.

Když si to tak vybavím, většina afektů vznikala a vzniká (bez ohledu na dovolenou nebo běžný režim) z nepochopení. Z nemožnosti normální komunikace, která by nepochopení předcházela nebo ho v krizi řešila. Na všechno totiž ty naše piktogramy prostě nestačí. Bylo skvělé, jak Kuba jedl, jak mu chutnalo a jak fungovala sebeobsluha s batůžkem plným svačinek. Je už ale těžší mu vysvětlit, že nemá všechno sníst naráz. Nechápe důvod. Už ví, že to jídlo je tam pro něj, tak proč mu ho proboha zas nechceme dovolit??? Jak říct autíkovi, že nemá mlsat, když bude BRZO oběd. Výraz brzo je obecně autíkům těžko pochopitelný, no a našemu malému studentovi VOKS naprosto nesrozumitelný a nicneříkající. Vzít mu věci rezolutně ze svého rozhodnutí sice můžeme, ale pokud to provází srdceryvný řev, je to špatně. On to prostě nechápe. Ne že by to mělo řešení (znát ho, bylo by vše tisíckrát lehčí). Ale frustrované dítě se opakovaným nepochopením a zmatkem jen motá v kruhu a snižuje se mu sebevědomí v tom minimu komunikace, kterého je schopno. Takže se vzteká, řve, svíjí na zemi. Několik divadelních výstupů jsme si na dovolené „užili“, ale jsme na to zvyklí. Musíme.

Nechápal, proč nemůže všechno sníst, když jsme mu to jídlo sami nachystali. Nebo že si nemůže z lednice jen tak vzít, co by rád. Vždyť mu to přece normálně dáváme, že. Nechápal, že půjdeme ven, jen se musíme nejdřív převléct. Nechápal, proč nejde jít ven v dešti (nemáme-li zrovna pláštěnku ani deštník). Už dlouho nechápe, že když mu chceme spravit na iPadu nastavení sítě, že mu ho nebereme. Málo rozumí pokynu „počkej“, ve svém vzteku neslyší věty „Táta/máma pomůže.“. Takových situací je hodně. A na všechno prostě ty obrázky nestačí. A kdyby stačily, bylo by nadlidským uměním mít vždycky po ruce ten správný.

No a pak jsou tu afekty z nedodržení pravidel. Poslední dobou třeba chlapeček lpí na tom, že dveře se mají zavírat. A tak stále zavíráme. Všude. Doma, venku. Třeba i otevřené cizí auto je potřeba zavřít – to jsou obzvlášť prekérní situace, když člověk nepředvídá dostatečně rychle. Není to tak dávno, co byl strašný povyk, že nezavřeme vchodové dveře domu, když se někdo stěhoval a pendloval tam a zpět. Pravidla je prostě nutno dodržovat.

A zbývá normální zlobení. Afekt přichází, když dítko nedostane, co chce. Hračku u stánku, co ho láká. Maminčiny šminky, které jsou tak děsně zajímavé (přes mou dlouhodobou shovívavost jsem se dostala ve chvíli, kdy štětcem na tvářenku doslova vydoloval téměř celý krém na obličej a stačil si namazat touhle oranžovobílou směsí i nohy…). Nebo když ho nechceme nést (20 kilo není tak málo). Když chceme jít v ZOO do nějakého pavilonu, ale ON NE. Když právě on chce jet zoo vláčkem, který nás s neuvěřitelnou přesností najde v každém koutku zahrady, jakkoliv se tuhle atrakci snažíme oddálit a něco i nachodit a vidět, ještě než jsme nuceni tohle absolvovat. Rozumějte, nuceni jsme. Tady prostě není na výběr.

A tak naše dítko kvílí. A my v duchu s ním, poněvadž je to příšerně vyčerpávající. Ale zase jsme to nějak přežili. Nás je prostě normálně a všude aspoň trochu slyšet. Nic nového pod sluncem pro rodiny s autistama. Upřímně, už je mi to dost jedno. Jen se člověk vždycky pořádně zapotí, jak krotí tu divou zvěř:-) A pak, jakmile pomine ten největší afekt, tomu našemu kocourkovi řekneme „pojď, dej mi pusu, udobříme se“ a on poslušně jde a ještě se slzama na líci vlepí pusu a pomazlí se. A je to hned pryč. Lidé se nás často ptávali, jak zvládáme ty vzteky. To bývá v povědomí jako jedna ze základních znalostí o autismu – záchvaty vzteku. Dřív jsem to asi snášela hůř. Teď mi to extra dobře teda nedělá, ale na druhou stranu už to je bohužel součást toho, jak to máme. A dá se žít i s tím. Jen nesmí těch afektů přijít moc v krátké době. Na dovolené se to díkybohu nestalo. A protože si člověk vytěsňuje to zlé a pamatuje to dobré, už teď si zas tak moc vzteků na cestách nevybavím:-)


Žádné komentáře:

Okomentovat