čtvrtek 7. srpna 2014

BOURÁME HRANICE



Zažíváme intenzivní období. Já se školím v nové práci, mému muži dovolená taky skončila a Kuba je většinu dne s naší chůvou. A už více než týden překonává doslova sám sebe. A dělá nám obrovskou radost.

Opakování slabik před dovolenou byl začátek. Opakování pokračuje, někdy víc, někdy míň, to jak se mu zrovna chce. A asi tak uprostřed našich prázdninových cest po nás najednou opakoval „ahoj“. Znělo to spíš jako ááá-uej, ale byla to regulérní imitace slova, tak jak mu to nejlíp šlo. Začalo ho to bavit. Zkoušel občas i jiná slova, vždy dělená opatrně na slabiky. Netrvalo dlouho a slyšeli jsme máá-uej, to když opakoval jméno svého nevlastního bráchy Matěje.

A uprostřed dovolené jsem telefonovala s mými rodiči, ukázala mu na displeji, že mluvím právě s nimi, a říkám mu, pozdrav babičku…a on do toho telefonu ááá-oj… A dnes přichází nebo odchází návštěva a my říkáme, rozluč se, a on začne mávat a povídá aoj, krásně, téměř dokonale…

Pořád si pamatuju ty pocity… jako bych tomu po těch letech pořád nevěřila… a strašně se pořád bojím, že to zmizí. A zároveň se ho snažím motivovat dál. Jenže člověk ho nemůže přetížit. Tak si dávám pozor a doufám, že to bude pokračovat. Začínám nemít ráda tu jeho obrázkovou komunikační knihu. Už ji nechci. Je tlustá a těžká a jeho nebaví v ní hledat, začíná ho to obtěžovat… tak doufám, že ho to donutí, vyburcuje... Je to hodně zlomové období.

A taky hodně šťastné. Máme starosti. Jako každý. A není jich málo. Ale máme velké radosti. Radosti z toho, jak náš statečný hendikepovaný syn bourá své hranice a dohání ty propasti mezi sebou a svými vrstevníky. Je k nám velmi vřelý a kontaktní. Hodně využívá oční kontakt. A někdy takový oční kontakt trvá třeba 10 vteřin, což je úplná a nádherná věčnost…

A třeba včera. Měla bych si na to asi dát panáka, protože mě stále mrazí, když si na to vzpomenu. Kubík vzorně pozdravil přicházející návštěvu, chvilku s námi pobyl a pak si odešel hrát. Jelikož pak nastalo ticho, šla jsem se podívat, kde se rýsuje průšvih…

A náš chlapeček klečí na zemi, před sebou vyskládanou dřevěnou abecedu v řadě od A do N, pouze s dvěma chybami, a skládá dál. A jede bezchybně až do Z. Ne, teď si nemyslete, že máme geniální nebo nadměrně nadané dítko. Ne, všichni autisti nejsou jako Rain Man a jestli mi to ještě někdy někdo naznačí, asi ho praštím. Faktem ale zůstává, že netuším, kde to viděl. Někde musel, ne, že ne (je teda autista, ale s abecedou se skutečně nenarodil…). Pravděpodobně na některé ze svých oblíbených animací na youtube. Ale že si to tak zapsal do paměti a tak úžasně složil, to mi ještě pořád hlava nebere.

Jsme na něj opravdu pyšní. Říkali nám „Budete si užívat každý, i ten nejmenší, pokrok.“ A užíváme si to. A je to to nejlepší, co jsem kdy zažila. Čert vem ostatní starosti:-) 


Žádné komentáře:

Okomentovat