středa 13. srpna 2014

NOVÁ HRA



Máme novou hru. Sedím tu u notebooku a poslouchám šílený hlahol a chechtot. Občas zahlédnu zpoceného muže a ještě zpocenější dítě.

Všechny děti se o prázdninách začnou dřív nebo později nudit. Je-li ovšem dítě vynalézavé, vyhraje si se vším. Na dovolené mu stačily kamínky na terase, občas iPad a jinak fungovalo nové prostředí jako všelék na nudu. Jsme dávno doma a naše dítko se vrátilo k tomu, co ho začalo bavit už na začátku léta.

Středobodem této hry je manželská postel. Zatím můžu s klidem říct, že funguje pouze ta naše vlastní a fakt doufám, že si tuhle libůstku nepřenese do jiné domácnosti, třeba ke kamarádům, prarodičům apod.

Level 1: Rozbombardují se ustlané lůžkoviny. Pyžama letí co nejdál do kouta, případně se s nimi šíleně mává a točí. Někdy se peřiny přenášejí na jiná místa v bytě a my s mužem jsme nuceni se na nich válet a dělat, že spíme:-) Pak nás dítko divoce budí, skáče po nás a vůbec je nejradostnější, když se jen bezmocně snažíme ubránit.

Level 2: TĚLOCVIK:-) S pomocí rodičů Kubík dělá kotouly, skáče pomalu až ke stropu, háže se s ním jako s pytlem. Z toho je celý říčný, jako myslím každé dítko. Hned potom nutí muže dělat totéž. Nezávidím mu to, házet svým pomalu dvoumetrovým chlapským tělem je pro něj taky nářez. Říkám nezávidím mu to, protože tahle část je díkybohu jeho. S čím totiž u synka začne jeden z nás, s tím si danou hru Kuba spojí. Takže já v posteli skotačit nemusím, týká se mě spíš level 1:-)

Level 3: TĚLOCVIK II. Tato fáze už se mi taky moc nevyhýbá. Aby člověk konečně mohl vypadnout z té postele, vybere si menší „zlo“, které dítko spolehlivě zabaví. Začíná hra na schovku, takže se běhá po celém bytě a vzhledem k hbitosti našeho prcka nám dá fakt zabrat stihnout mu utéct a schovat se tak, aby nás nenašel. Po 5-10 minutách takového řádění jsme už totálně splavení, dítko taky celé ulepené, ale ne a ne přestat. Naprosto nevýchovně se v takovou chvíli uchylujeme k pohádce nebo iPadu…abychom přežili:-)

Kdo absolvuje opravdu všechny levely – takže můj drahý – zaslouží si vždy řádný odpočinek, většinou zírání do ničeho, pomalé cigárko a vůbec je tak nějak omluven po té šichtě. Dítě je šťastné a většinou vůbec unavené není:-)

Zbývá dodat, že existuje určitý „upgrade“ této hry, který už se tolik neobjevuje….v horkých dnech byl s námi ale denně. Hra zůstává stejná, dítko se ovšem nadšeně svléká do naha. Není nic neobvyklého na tom, že autíci se občas rádi svlékají, prostě je jim nahým dobře. Pak už je jen na rodičích, aby naučili dítko rozlišovat situace, kde to jde a kde ne. To bývá docela oříšek, zvlášť když nemluví, že.

Je to bizarní, zato ale docela komické, jak ten malý naháč skáče po posteli. Párkrát jsem ho v té radostné náladě fotila, ale pak jsem si začala připadat jako úchyl a ty fotky jsem ani nestáhla.

Kuba je vůbec fyzicky velmi aktivní. A docela neúnavný. Na druhou stranu, podle dostupných informací a určitých srovnání máme dítě ještě docela klidné… No nevím, jaké to je, mít ještě větší torpédo. To bych asi o zaměstnání ani pomalu neuvažovala:-)

Á propos – zaměstnání. Připomnělo mi to jednu věc… Absolvovala jsem školení o jisté metodice napomáhající rozvoji mozku dětí předškolního věku. Neboli co můžete s dětmi dělat, aby se jim vytvářelo co největší množství nervových spojů… Jednou z pohybových aktivit, které tomu napomáhají, je točení se kolem vlastní osy. Když paní lektorka říkala, že máme zkusit dítě přemluvit, ať se párkrát do týdne točí, že stačí 10-15 vteřin, málem jsem vyprskla smíchy. Měla jsem chuť říct, že své dítě rozhodně přemlouvat nemusím, točí se totiž často a ochotně samo:-) Inu autista. Nutno ale dodat něco, co jsem nevěděla. Je nutno točit se jen jedním směrem, žádné rozmotávání na druhou stranu. Zajímavé. Nevím, zda je to aplikovatelné na autistu. Specifikem téhle diagnózy je právě to, že ony nervové spoje (synapsy) se netvoří, jak mají. Nicméně točíme se stále a rádi. A často, pro jistotu:-) Ale už se teda nerozmotáváme:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat