pondělí 29. května 2017

NA KDYBY SE NEHRAJE



Poslední dny jsou až nabité zážitky, dojmy, pocity. Nestačím to všechno vstřebat, natož sednout a psát. Dnes mi to nedá; než mě úplně povalí únava ze sluníčka a alergie, podělím se o téma, které je u auti rodin aktuální dnes a denně. 

Sourozenci. Neprávem opomíjená skupina, na kterou by se přitom měla soustředit velká míra terapie. Zdraví sourozenci to prostě schytávají. Bez ohledu na to, jestli jsou starší nebo mladší než jejich auti parťák. Musí leccos pochopit, musí vyzrát a vykazovat nadměrné množství trpělivosti, ohledu a pochopení. To všechno podstatně dřív, než by mělo být nutné.

Je mi jich líto, těchto sourozenců. Nemají to vůbec snadné a o své místo na slunci musí bojovat, protože obrovský kus pozornosti rodičů jde směrem k autíkovi. Je to potřeba a nelze se rodičům divit, ale chudák to zdravé dítě... Je řada autistů, o kterých vím, že jejich sourozenci jsou taky auti. A není to zdaleka neběžný jev. Ale pak jsou tací, kteří mají zdravého bratra nebo sestru. Různé vídám, o různých slýchám.

Tento víkend jsem měla možnost vidět, co to znamená mít druhé dítě. Byla jsem oslněna vnitřní silou zdravého sourozence. Její ochota a schopnost pomáhat své hendikepované sestře byla neuvěřitelná. Přes veškeré příkoří, které jí malá auti holčička činila, ona prostě fungovala. Byla tam pro ni, bez ohledu na vše. A dávala jí hodně lásky a pochopení. Opakuji, přes všechna příkoří. Bylo to dojemné a krásné.

Zdravý sourozenec může dodat rodičům to, co hendikepovaný ne. Může reálně pomoct v péči o autíka. Může být šikovný a samostatný a nápomocný naprosto bezpodmínečným způsobem. 

Ten dvoudenní zážitek na vlastní kůži mě zabolel. Protože naše těžké rozhodnutí nemít další děti by mohlo znamenat, že jsme sami sebe i Kubu obrali o tohle všechno. Protože kdyby měl sourozence žijícího s ním v jedné domácnosti, nebyl by sám. Mohl by si s někým hrát, ne jen s námi rodiči. Nám by mohl kompenzovat to, co nám chybí nebo chybělo. Vše za předpokladu, že by byl zdravý. Kdyby nebyl, alespoň tu mohl být pro syna jako brácha či ségra...a třeba by si i spolu hráli... 

Jenže na kdyby se nehraje. Tyhle myšlenky se snažím už tři dny zahodit, protože na situaci se nic nezmění. Čtyřicítka za rohem, předpoklady pro stejnou diagnózu stále silné nebo spíš každým dnem silnější. 

Možná jsme skutečně obrali sami sebe i synka. Ale to zůstane prostě šrámem, který si poneseme jako leckteré jiné. 

Zdravý sourozenec je zkrátka poklad. Já moc doufám, že si je auti rodiče hýčkají, jak to jenom jde. 


Žádné komentáře:

Okomentovat