středa 10. května 2017

O OBĚTAVOSTI



Řekla bych, že rodiče autíků se mnohdy, ne-li vždy, vyznačují extrémní mírou obětavosti. Vychází to samozřejmě už ze předpokladu, že pro své dítě chceme to nejlepší. Chceme, aby se něco naučilo, překonalo své vnitřní bariéry, bylo alespoň v rámci mezí úspěšné. A to znamená velkou dřinu. Spoustu a spoustu práce a snahy investované do dítěte na úkor odpočinku a vlastních zájmů, na úkor partnerského vztahu, na úkor různých přátelství. Rodina se stává jaksi uzavřeným celkem a je jen málo možností se socializovat, relaxovat, mít změnu. Všechno to ale podstupujeme ochotně a rádi, protože je to důležité a protože je to potřeba. Protože nám to nedá.

Dost možná jsou i rodiče, kteří to tak nemají, hendikep a limity berou jako hotovou věc, se kterou nemá smysl dál pracovat a snažit se o víc. Ne možná, zcela jistě jsou i takoví. Ale o těch dnes není řeč.

Dobrá, takže jsme obětaví. Co to znamená? Veškerý volný čas investujeme do dítěte, abychom ho „tahali“ k sobě. Chceme s ním sdílet, naučit ho leccos nápodobou, nebo taky prostě chceme být s ním a mít se obyčejně rádi. Ta druhá půlka věty by měla být samozřejmostí...a tím pádem to oběť není....přestože existuje opět řada rodičů, která to tak nemá a za oběť by to považovala. Ale ani o nich není řeč.

Takto trávený čas nese své ovoce. Je to otázka zejména začátků, kdy jste na startu té dlouhé nekonečné cesty. Když jsme začínali a Kubík nemluvil, měl zavřené uši a nereagoval na nás, prvním krokem bylo zrcadlení. Seděli jsme s ním v pokoji, opakovali jsme po něm divné zvuky, divné pohyby, divnou hru. Aby viděl, že o jeho svět máme zájem. A aby nám to jednou začal vracet stejným způsobem. Začal. Přidal se oční kontakt, po letech i emoce a radost ze společných chvil. Společná hra, doprovázená slovy. A mnohem víc. 

Dnes už bychom tolik věnovat nemuseli, ale děláme to. Je to doba, kdy nám chybí pro něj sourozenec, parťák... Jsou ale věci, které nezměníme, a tak jsme mu tím parťákem my anebo se snažíme udržovat kontakt i s dětmi, které zná mimo školku. 

Součástí sdílení zůstává i sdílení hry. Sdílení jeho zájmů, kterým se právem říká vyhraněné. Trvají zpravidla dlouho, než se skutečně nasytí a přesměruje se jinam. Když to jsou vlaky, malujeme vlaky podle fotky na internetu. Učíme se názvy modelů vlaků (jsou jich desítky!), jezdíme vlakem jen tam a zpět pro jízdu samotnou, vyrábíme dopravní značky, které bývají u přejezdů. Stavíme z lega, stříháme, lepíme, laminujeme, vymýšlíme o vláčcích pohádky. Jsme zkrátka obětaví a rádi mu tak děláme radost. Nikdy by mě nenapadlo, co všechno budu právě o železnici znát...a upřímně řečeno, velká řada rodičů, co znám, by dle mého tak daleko zkrátka nešla. A to jim opravdu nechci křivdit.

Kdyby to ti rodiče dělali, vzbudí to u dětí opravdovou radost, posílí to jejich vzájemný vztah, bylo by to prostě do plusu. Smutné je, že u nás nemáte nic jistého. Naše děti to ocení, ale všechno je to provázeno i obrovským rizikem. Třeba křik uprostřed malování vlaku, že je něco špatně. Dítko se vám to snaží říct, ale nerozumíte si. Je to nekonečná dedukce, než přijdete na chybu. Křik, že nastupujeme do jiného vlaku, než se mu zrovna na nástupišti líbí. A další a další...

Momentální mánií jsou myčky aut. A ta rizika jsem právě dnes pocítila. Kuba už několik dnů usiluje o to, abychom jeli do myčky. Naše auto je čisté a není to potřeba. To znamená krokodýlí slzy, když někam jedeme, ale do myčky se nezastavíme. Trochu drahý vyhraněný zájem, no. Dnes mě hned po školce táhl k myčce. Je to docela kus, ale řekla jsem si – proč ne, bude mít radost. Když teda nejedeme, aspoň se budeme koukat. Byla mi zima, ale co člověk neudělá pro radost dítěte. Stáli jsme tam celkem tři mycí cykly (a že byly dlouhé), za myčkou na chodníku, v bezpečí. Pak se málem rozběhl, že se na to půjde podívat zepředu, což znamená postávat u tankovacích stojanů a vůbec mezi auty. Nedovolila jsem to. Přišel obrovský afekt. Fyzické přetlačování. Mírná agrese. Lákala jsem ho, že se na myčky podívá na iPadu (divili byste se, co všechno se dá najít na youtube). Přesto zbytek cesty znamenal střídavě krize a křik a střídavě klid následovaný úprkem, na který už zase znovu nefungují pokyny ČERVENÁ, čili stůj. Jednu dobu to bylo vtipné, protože slovo POČKEJ, STŮJ nebylo na nic, zato na ČERVENÁ fungoval fantasticky. Ne tak dnes. 

Domů jsem přišla utahaná a vystresovaná s pocitem, že ať udělám, co udělám, je to marné. Nebo minimálně bez záruky, že Kuba bude v pohodě. Další nějaké hádky přišly i doma a zbytek odpoledne jsem proležela v migréně a smutku z toho všeho, co se prostě někdy nedá změnit. A přestože jsem se hodně zlobila, pak jsem přemýšlela o tom, že vlastně nevím, jestli se mám na něj zlobit. Nedokázal svou touhu ovládnout z podstaty symptomatiky autismu nebo jen trval na svém a vědomě zlobil? Někdy prostě nevím.

Na každé hádce je nejhezčí usmiřování a tak jsem ho večer pevně objala a řekla mu, že ho mám ráda. Bylo mi trochu lépe, ale přesto se bojím, co přijde zítra.

Snadné to opravdu není. Ale na té obětavosti to přesto nic nezmění. 


Žádné komentáře:

Okomentovat