pondělí 8. května 2017

TŘI ROKY



Za necelý měsíc už to budou tři roky, co píšu blog. Letmý pohled do minulosti, hlavně tam, kde jsou nějaké fotky, mi nemilosrdně připomíná, že všechno tak šíleně letí a mění se, ať chceme nebo nechceme.

Když jsem začala psát, Kubík měl čtyři roky a měl za sebou rok ve speciální školce. Další před sebou. Komunikoval pomocí obrázků, děti ho nijak zvlášť nezajímaly, nedokázal se k nim přidat. Na velké mazlení ho neužilo, kontakt s námi jako rodiči navazoval jen velmi opatrně. Emoce byly přesně dvojí – vztek a radost. Nic mezi tím. Byl nám ještě hodně vzdálený a hodně jsme si nerozuměli. Komunikace byla složitá a denně jsme do školky a zase domů vláčeli velký šanon plný obrázků. 

Dnes tu máme sedmiletého chlapečka, který se snaží mluvit a zdá se, že to jde kupředu. Rád se s námi mazlí, říká nám, že nás má rád. Projevuje podstatně větší škálu emocí a víme, že pociťuje i lítost, když je druhému smutno, špatně. Má kamarády a hraje si s nimi. Obrázky potřebujeme jen ve chvíli, kdy si potřebujeme být jistí, že nás dobře chápe, a když něco pečlivě plánujeme. Aby nedošlo k nedorozumění. Umí hezky zdravit, poděkovat, dokážeme se pochopit. 

A pak by se dalo zmínit i pár odvrácených stránek, ale na ty dnes nemyslím. Jedny potíže skončí a druhé přijdou. Zrovna včera jsem myslela na to, že jiný už můj život asi nebude. Dramatické propady a pak zase euforie...jeden den bezradnost a beznaděj, další už absolutní štěstí...

Ale ne, dnes ne. Dnes myslím na to, kolik toho náš syna za tři roky zvládnul. Kolik se naučil, kam se posunul. Je to naprosto úžasné a je potřeba si to připomínat. Lehce se totiž zvyká na lepší dny, lepší dovednosti.

Autismus je neléčitelný a zákeřný ve své nevypočitatelnosti. Občas Kubu ovládne a my se nestačíme divit, kam se to všechno podělo. To všechno dobré, na co jsme si už ochotně a rychle zvykli. Někdy mám až vztek, proč najednou nefunguje, jak má. Proč se zasekne, nerozumí, zavře si uši. A pak si kolikrát uvědomím, že se náš syn s tím vším zkrátka nenarodil. Že spoustu dovedností a návyků má doslova vydřených.

Někdy je prostě dobré si to připomenout. Brát ho takového, jaký je. A to doslova. I v ten horší den. Zaslouží si to. 


Žádné komentáře:

Okomentovat