neděle 8. června 2014

DEN MALÝCH ZÁZRAKŮ



Dnes je neděle a zatím je naprosto skvělá. Sice začalo to správné vedro a v tuto chvíli se venku nedá moc být, ale dopolední radosti mě hrozně nabíjejí a dodávají spoustu energie. Vyrazili jsme na procházku poměrně brzo, právě abychom se vyhnuli polednímu parnu. Zatímco včera se Kuba venku jen líně ploužil, dnes od rána běhal do všech kopců a to stálo za to. Vždycky za ním totiž nějaký chudák musí běžet, aby ho zastavil u cesty, případně mu dělal druhé oči kvůli jakémukoliv nebezpečí, které na něj číhá. Kus ostřejšího drátu z plotu, na zemi sem tam nějaká psí památka, prostě cokoliv. Dnes byl běžecký doprovod o to důležitější, že Kuba nabral tempo v nových botkách, ve kterých ještě není tak jistý. Tak jsme se s manželem střídali a k rybníku došli docela schvácení (samozřejmě jen my dva, Kuba ani nezafuněl). Možná leckoho napadne, že mu prostě nemáme povolit tak divoké běhání….no…ale zastavit hyperaktivního autistického chlapečka většinou spíš nejde. Potřebuje vybít energii, a ruku na srdce, je prima, když se nakonec trochu unaví a o to lépe spí po obědě… Pak si vyberte, co je lepší.

U rybníka jsme nakrmili spoustu kachen a pokračovali dál. Procházka je to docela dlouhá, ale ani to nezabrání tomu, aby Kuba ve finále nechtěl ještě blbnout u nás před domem na hřišti. Obětavě jsem tam s ním zůstala, manžela zničeného alergickým záchvatem jsem poslala domů (probůh co to teď kvete??).  A tam přišel první zázrak. Nějaký chlapeček tam jezdil na tříkolce. Kuba ho nejdříve naháněl (ostatně to je jedna z nejoblíbenějších aktivit, která ale občas leckteré dítě trochu otravuje) a pak přišla jeho chvíle, když se malý cyklista dal na lavičce do nanuku. Jeho babička i maminka mě pobízely, ať se Kubík povozí, ať si tříkolku půjčí. Samozřejmě tou dobou už na ní Kubík dávno seděl. Když se mu něco líbí, prostě po tom jde hlava nehlava. Jako nedávno – na náměstí seděl tatínek s dětma a držel pytlík gumových medvídků. Najednou vidím Kubu, jak jde k němu, naprosto mu samozřejmě narušuje diskrétní zónu a zírá, co že to ten táta drží, div nestrčí hlavu dovnitř. Divím se, že si rovnou nevzal. Pán začal nabízet, ale já malého radši popadla a zmizeli jsme. Ale tříkolka byla atraktivnější. Tam se odhodlal to i zkusit. A ono mu to docela šlo! Seděl na tom poprvé v životě a chvilkama i sám jel. Samozřejmě občas zapomněl řídit a sebejistě mířil rovnou do trávy, ale jel!! Neuvěřitelné. Dokázal jakž takž pochopit slovní instrukce (už to je zázrak) a pak i dělat, co je potřeba… Bylo asi jedenáct, slunce brutálně pražilo, ale my jezdili jako o život. Úžasné momenty…

Další překvapení mě čekalo u oběda. Poté, co Kuba do sebe dostal obrovské množství těstovin s omáčkou z mletého masa (maso u nás jednoznačně vede), k tomu misku melounu, začal pokukovat i po mém obědě. Místo melounu jsme s manželem měli zeleninový salát. Představte si ledový salát, mozzarellu, pečené papriky, sušené rajčata…a zálivku s balzamikovým octem. Ani jedno z toho nikdy neokusil. Bál se, nedůvěřoval. Dnes jsem mu z legrace nabídla. A on si prostě dal, jen tak, hned, prostě se nebál. Pak si stihnul dát ještě třikrát, než jsem sama dojedla. Zírali jsme. Jídlo je jedna z velkých kapitol u rodičů autistických dětí. U nás taky. Kubík má navíc velmi citlivý čich a co mu nezavoní, nemá šanci. Ani by neochutnal. A dnes si pomalu ani nečichnul a najednou se choval jako zdravé dítko s apetitem. Těžko popsat tu radost. K poměrně pestrému jídelníčku u nás vedla dlouhá cesta. Teprve po nástupu do školky to začalo být veselejší. To by ovšem bylo na velmi dlouhé povídání…třeba někdy příště:-)

Premiéra na tříkolce





Žádné komentáře:

Okomentovat